אי במטבח - אי אפשר בלעדיו

אם אתם קוראים את המדריך הזה סימן שאתם רוצים אי במטבח החדש שלכם.

צודקים, אי במטבח זה כייף אמיתי, אבל יש מקרים בהם הכנסת אי גורמת יותר נזק מתועלת.

מתי כדאי לוותר על האי?

אם החלל שלכם מאוד צר או קטן ותתעקשו להכניס בו גם אי וגם פינת אוכל אתם עלולים לסבול ממעברים צפופים ותחושת עומס ויזואלי מכביד.  במקרים כאלה, עדיף לדעתי, לוותר על אחת משתי הפונקציות- האי או פינת האוכל.

 

אם יש מרפסת גדולה או חצר בהם ניתן לארח, שווה לוותר על פינת האוכל לטובת אי גדול נח ומרשים.

 

אם אין, אני ממליצה לכם לוותר על האי ולתכנן פינת אוכל גדולה ונוחה במרכז/בסמוך למטבח.

 

ובכל מקרה אני מציעה לעשות תכנית עם אי ובלעדיו, להסתכל על ההדמיות, לדמיין אתכם מתנהלים בבית, וההחלטה הנכונה לכם תגיעה מעצמה… 

אי במטבח- למה זה טוב?

  • יעילות בתפעול הארוחות – כשאוכלים בתוך המטבח, סמוך למקרר לתנור ולכיור, יותר קל להגיש, ולחסל, יש הרבה פחות לנקות, ויותר זמן לנוח.
  • כי פינת האוכל נועדה לשבת וחגים – ואם רוצים להשאיר את שולחן השבת נקי ומצוחצח, אז ברור שהבחירה הטבעית היא  להעביר את ארוחות היומיום לאי במטבח.
  • גיוון אפשרויות הישיבה – ישיבה גבוהה  מספקת זווית ראיה אחרת וחווית אכילה שונה. נחמד שיש אפשרות לגוון.
  • שטח נוסף לבישול/אפיה – מי שאוהב להכין עוגיות עם הילדים, לפתוח בצקים, לבשל בפעם אחת לכל השבוע, או לבשל עם החברות יחד, יהנה ממשטח עבודה גדול ורחב על האי.
  • בישול עם הפנים אל הבית – אי שיש עליו כיור וכיריים, או לפחות אחד מהם, מאפשר לנו לבשל ועדיין להיות חלק מהנעשה בבית תוך כדי הבישול. אם יש אורחים בסלון אנחנו לא נפסיד את כל הכייף, ואם זה הילדים הקטנים, נוכל במקביל לבישול להשגיח שדבר לא ישתבש.
  • חציצה בין המטבח לסלון – בחללים פתוחים, בהם המטבח פינת האוכל והסלון ביחד, האי יוצר חציצה אסטטית בין הבלאגן במטבח ליתר הבית.
  • אחסון – באי ניתן להכניס הרבה מגירות (שהן שיטת האחסון הנוחה ביותר) והמון כלים.
  • משטח הגשה – למי שמרבה לארח בבית, אין כמו אי גדול עליו ניתן להניח את האוכל ולאפשר לאורחים להנות מבופה בייתי.

איך מתחילים לתכנן אי?

בדקו עם עצמכם מה הכי חשוב לכם: לאכול על האי, לבשל על האי או להוסיף לעצמכם מגירות לאחסון.

ברור שתרצו להינות מכל היתרונות, אבל נדיר למצא חלל כה גדול שניתן להכניס בו אי שעונה על כל הפונקציות בצורה ראויה.

אי אכילה

אם לדוגמה חשוב לכם לאכול את מרבית ארוחות הבית על האי, וודאו שסידורי הישיבה מאפשרים זאת הכינו מקומות ישיבה כמספר בני המשפחה לפחות, ומקמו את הכיסאות כך שתוכלו לשוחח ולהסתכל זה לזה בעיניים בזמן הארוחות. (גם אם זה יותיר לכם הרבה פחות אחסון באי).

אי במטבח המיועד לישיבה ואכילה

אי בישול

אם חשוב לכם יותר לבשל על האי, אני ממליצה להתעקש ששטח הבישול בין הכיור לכיריים יהיה רחב מספיק כדי שהבישול יהיה נח, ולקבל את העובדה שארוחות תקיימו בפינת האוכל…

אי במטבח המיועד לבישול

אי אחסון

כשהמטבח קטן מלהכיל את כל הכלים, כשאין בו מזווה או מספיק ארונות עליונים, אי הכולל מגירות גדולות הוא פתרון מצוין.

אי במטבח המתאים לאיחסון

איך תדעו מה גודל האי המתאים לכם?

בתכנון האי צריך לדאוג שיהיה לכם נח לשבת ולאכול, שתוכלו לעבור בקלות מכל צדדיו, שמרחב הבישול יהיה מספק,  גם כשיושבים על האי. ושהפתיחה של המגירות והמקרר תתאפשר בכל מצב.

הנה המפתח שמשמש אותי לחישוב גודל האי:

לכל יושב נדרשים 55-60 ס"מ של משטח אכילה (בהתאם לגדול היושב)

לכל יושב נדרשים 30-35 ס"מ פנויים של מרחב לרגליים (בהתאם לגובה היושב)

 
תכנון אי למטבח
ישיבה תקשורתית לחמשה סועדים
8א
ישיבה תקשורתית לארבעה סועדים

כיור מול כיריים

אם יש כיריים על האי וכיור במשטח מולו (או הפוך) אני ממליצה שהמרחק בין האי לארון מולו יהיה 90-105 ס"מ (תלוי בגודל וגובה המבשל ובעומק המקרר).

מרחק גדול מזה יגרום למעבר בין הכיור לכיריים להיות מעייף, ויוביל לליכלוך הרצפה בזמן הבישול

תכנון אי עם כיריים

כיור וכיריים על האי

אם  הכיריים והכיור נמצאים על אותו המשטח, והישיבה היא מצידו החיצוני של האי, אני ממליצה להרחיק את האי  105-115 ס"מ. (תלוי בגודל וגובה המבשל בעומק המקרר ובמיקומו)

תכנון אי במטבח עם כיור וכיריים

ישיבה משני צדי האי

אם יושבים משני צידי האי כדאי להרחיקו לפחות 120 ס"מ. כדי שתוכלו לשבת בנוחות משני צידי האי גם כשמשהו פותח מגירה או מקרר במטבח.

 

למעבר נח בין אי לקיר דופן או רהיט אחר (שלא יושבים בו) מספיק 80-90 ס"מ.

תכנון אי עם ישיבה

טיפים לתכנון אי מוצלח

אי ישיבה

אם אתם מתכננים לאכול ארוחות משפחתיות על האי, ישיבה בשורה היא ממש לא רעיון מוצלח. זה מונע תקשורת, ועלול אפילו לגרום לכם לאכול כל אחד לחוד. חבל, עיצוב פנים אמור להפוך את הבית למקום נעים ומחזק, עיצוב כזה גורר את הבית לחוויה מנוכרת.

השתדלו למקם את הכסאות זה מול זה ואם אפשר אז משלשה צדדים אפילו טוב יותר.

אי במטבח עם ישיבה מצדדיו

אי בישול

כדי שתוכלו לבשל בצורה נוחה ובטוחה אני ממליצה להרחיק את הכיור ו/או את הכיריים מקצוות האי לפחות 40 ס"מ. (כך אף אחד לא יתקל בטעות בידית של המחבת הרותחת, או יהפוך כלים שהוצבו לצד הכיור, בזמן שהוא חולף אל הסלון).

מאותה הסיבה אני ממליצה לא למקם יושבים במקביל לכיריים. (אם מוכרחים, אז כדאי להעמיק את האי).

אם  אי הבישול כולל גם כיור וגם כיריים, אני ממליצה להציב מולו, ב"קיר הארונות הגבוהים"  משטח עבודה נוסף, להכנת קפה ולאחסנה ושימוש בכל מכשירי החשמל- מתקן המים, המיקסר, מכונת הקפה, הנינג'ה והטוסטר…

מעצבת מטבחים ואי המיועד לבישול

אי אחסון

  • מגירות עמוקות– בהרבה מקרים האי מזמן לנו אפשרות להשתמש במגירות בעומק 65 ס"מ (במקום המגירה הסטנדרטית שעומקה 55 ס"מ). מגירות עמוקות יעניקו לכם תוספת שטח אחסון משמעותית, בתוספת מחיר זניחה.
  • חלוקת מגירות שונה מיתר המטבח– כיוון שלא רואים את ארונות האי מבפנים יחד עם יתר ארונות המטבח, אינכם חייבים להיצמד לשיטת האחסון שבחרתם לכלל המטבח. תוכלו לשנות את גבהי המגירות באי, ולהתאים אותם במדוייק למה שאתם מיעדים לאחסן בתוכן.

 

אי למטבח עם מגירות למטבח מודרני
אי עם משטח אכילה מעץ
אי עם משטח אכילה מעץ ומשטח בישול מגרניט פורצלן
מעצבת מטבחים בשחור ולבן
אי עם משטח עבודה ודפנות האי מגרניט פורצלן
אי עם משטח עבודה מעץ
אי עם משטח עבודה מעץ (בוצ'ר אגוז בגימור גלי)

איזה חומר מומלץ למשטח העבודה באי?

  • שיש–  מרבית הלקוחות בוחרים לעשות באי אותו משטח כמו של כל המטבח. שיש טבעי, קוורץ או גרניט פורצלן. (ואם אתם שוברים את הראש מה עדיף בין האפשרויות אז אתם מוזמנים לקרא את המאמר הזה- משטח העבודה)
  • עץ–  יש שיעדיפו לחמם את האווירה עם משטח עץ. אני מאוד אוהבת את זה, אבל  ממליצה להימנע משילוב כיור או כיריים במשטח עץ. התחזוקה והניקוי בעייתיים ותוך שנתיים שלוש יהיו לכם פסי פטרת מגעילים באזורי החיבור. 
  • אי משולב עץ + "שיש"– השילוב האידיאלי לאכול על עץ ולבשל על "שיש". אם יש לכם נגר תותח ואיש שיש מעולה במיוחד תוכלו לשלב את שני החומרים באותו המישור. אבל קחו בחשבון- עץ הוא חומר "עובד" וקיימת סכנה שהחיבור יפתח עם השנים. לכן אני ממליצה שאחת מהפלטות תשב מעל השניה. ואתם מוזמנים גם לחפות את הקנטים של העץ בחיבור כדי להקל על התחזוקה.
עיצוב מטבח ופינת אוכל עם אי
מבנה של מטבח מקביל עם אי
  • אי רוכב– אם המרחב מאפשר ניתן לשלב אי אכילה רכוב על גבי אי אחסון ועבודה. זה סידור שמאפשר לכם להינות גם ממקסימום מגירות לאחסון על האי, וגם מישיבה תקשורתית זה מול זה. וכמובן מאפשר לשלב משטח עץ לאכילה ומשטח "שיש" לבישול. אם הממון מצוי בכיסכם תוכלו לחפות את האי משלשה כיוונים ב"שיש" ותקבלו מראה מהודר של גוש אבן עוצמתי ש"נחת" במרכז המטבח.
אי רוחבי, עיצוב מטבח עם אי
שדרוג מטבח קבלן אי עם דופן שיש
אי עם דופן שיש יורדת מצד אחד וסוקל גלוי
אי עם דפנות שיש
אי עם דפנות שיש יורדות משני צידיו וחזיתות כמעט עד הרצפה
מטבח ואי ישיבה
אי ישיבה רוכב על אי עם דפנות שיש משלשה כיוונים

עיצוב דפנות האי במטבחים מודרניים

  • דופן "שיש" – גרניט, גרניט פורצלן וקוורץ הם חומרים מאוד עמידים. לכן, כשהקו העיצובי מאפשר זאת (בעיקר במטבחים מודרנים) אני בוחרת "לרדת" עם שיש עד הרצפה.  בניגוד לדפנות נגרות, שעלולות להרס במגע עם מים או מפגיעה פיזית כמו בעיטה, או התקלות במטאטא או בימבה, דפנות כאלו נותנות לי ביטחון שלקוחותי יוכלו לשטוף את הריצפה ולארח ללא חשש.
  • גרונג- כדי להקנות לאי מראה אלגנטי ונקי של פלטה ש"התקפלה", המתקין חותך כל קנט ב-45 מעלות, ומצמיד את הפלטה השוכבת והפלטה הניצבת כך שהן משלימות זוית ישרה. (כמובן משייפים  את הפינה כדי שאף אחד לא יחתך). 
  • דופן נגרות– כשרוצים אי במראה "פשוט" יותר,  אנחנו "עוטפים" את כל צידי האי בחזיתות נגרות .משטח העבודה בדרך כלל יבלוט  כס"מ וחצי עד שניים, מקו החזיתות. בליטה שמגינה על החזיתות במקרים בהם נשפכים מים מהפלטה למטה. אפשר לרדת עם חזיתות הנגרות כמעט עד הרצפה ולהרוויח אי במראה תמיר ואלגנטי, אבל זה מחייב אתכם להיות זהירים בשטיפה. אם אתם לא "מקפידנים" עדיף שתשמרו על הסוקל גלוי.
אי במטבח מודרני
עיצוב אי במטבח מודרני
שדרוג מטבח קבלן עם אי
דופן שיש בגרונג חזיתות נגרות כמעט עד הרצפה
אי מודרני עם דפנות נגרות
אי עם דפנות נגרות (פורמיקה דמוי עץ) כמעט עד הרצפה
מטבח כפרי לייט עם אי
מטבח כפרי לייט עם אי על רגליים
אי על רגליים מעוצבות
אי על רגליים מעוצבות עם דופן נגרות

אי בסגנון כפרי

אי על רגליים– כשאני רוצה להעניק למטבח מראה "שורשי" אני מעצבת אי שמשטח העבודה/אכילה שלו ניתמך באמצעות רגליים וקושרות שמחברות בינהן. (בניגוד לאיים הסטנדרטים שהפלטה ניצבת על גבי יחידות נגרות פנימיות.)

עיצוב אי במטבח כפרי– יש המון דרכים להעניק לאי אופי כפרי מיוחד. חשוב לשים לב לעובי הרגליים, לצורה שלהן (רגליים ישרות או מעוגלות/ רגליים עם "סדנלים" או חרוטות) וכמובן תמיד ניתן להעשיר את המראה באמצעות חריטות והדבקות של קישוטים (כמו פרח או כותרת עליונה). להוסיף מדרך לרגליים וקושרות מיוחדות.

בחירת פלטת עץ לאי כפרי– בדקו עם עצמכם עד כמה אתם רגישים להתיישנות ו"חוסר מושלמות". אם אתם לא יכולים לסבול כתמים/סדקים אמליץ לכם לבחור במשטח גרניט פורצלן דמוי עץ. משטחי ואריו או לאמי, משטחי עץ תלת שכבתיים, הם הבחירה הנכונה לרב האנשים, שמבקשים את הדבר האמיתי אבל בתחזוקה סבירה. אנשים שרוצים מראה טבעי יותר אני אמליץ להגיע למחסני עצים וממש לבחור את הפלטה שעושה להם את זה.

במטבח הזה לקוחות בחרו בבוצ'ר (פלטה  מחתיכות קטנות של עץ מלא המודבקת לאורך ולרוחב) אגוז, בגימור גלי. פלטה שמקנה למטבח אופי סוער ומרגש.

 

אי למטבח בסגנון כפרי
אי למטבח בעיצוב כפרי
מעצבת מטבחים - אי צר
אי צר על רגליים עדינות עם מדרך פנימי
מטבח כפרי מודרני עם אי
מטבח כפרי לייט עם אי על רגליים
עיצוב מטבח מודרני לבן עם אי
פלטת עץ אלון מיושן, מחביות יין ישנות
אי בסגנון כפרי
אי על רגליים ישרות
אי למטבח על גלגלים
אי על גלגלים
יחידה על גלגלים עם אי
יחידה על גלגלים מתחת לאי


מרכיבים שמשדרגים את האי

  • שקעי חשמל–  יש הרבה דרכים "לחשמל" את האי. הדרך הפשוטה והזולה ביותר היא למקם שקעים על הדפנות, במקומות חבויים מתחת לשיש. אבל אם אתם מתכוונים להפעיל מיקסר ומכשירים נוספים באופן קבוע, יהיה לכם נח יותר להשתמש בשקעים מהמשטח. ישנם שקעים מתהפכים, שקעים קופצים ואף מטענים השראתים ש"שתולים" מתחת למשטח.
  • כיריים נסתרות– אחד החידושים היותר מרגשים שהגיע למחוזותנו בשנים האחרונות – כיריים אינדוקציה ש"שתולות" מתחת למשטח.  מלבד פנל ההפעלה ומשטחי הסיליקון, שתפקידם למנוע סדקים,  הכיריים הן "מחממות ובלתי נראות". 
  • כיריים פיט– כירות גז נפרדות ש"צומחות" ישירות מהמשטח, מראה מלבב שמקנה למי שהממון בכיסו גם גמישות עיצובית.
  • תעלות ניקוז– אגניות שמתנקזות לביוב מאפשרות לנו לייבש כלים ישירות על המשטח, לאחסן בקבוקים ואפילו לפתוח ערוגת עציצי תבלין במרכז האי.
  • גלגלים– ישנם גלגלים מספיק חזקים שיכולים לשאת את משקל האי, אבל מניסיוני אני מזהירה אתכם- איים גדולים קשה מאוד להזיז גם אם הם על גלגלים, אל תבנו על זה כפתרון יומיומי לחלל צפוף. 
  • יחידות ניידות-עגלת בקבוקים ותבלינים, עגלה לבצל ותפוחי אדמה, עגלת אחסון ייאפשרו לכם גמישות. אפשר לשנע אותן למרפסת ולהיעזר בהן לבישול חוץ או להוציא אותן לצורך הוספת מקום ישיבה נוסף על האי.
  • חידושים והמצאות– איים עגולים, אמורפים, מסתובבים, מרחפים (רגלי פרספקס שקופות), דברים שראיתי בתערוכות ואשמח ליישם במטבח שלכם. מוזמנים להציץ- רעיונות מתערוכות מטבחים
עיצוב אי במטבח עם שקע חשמל
שקעים ומטען "קופצים" באי
אי עם כיריים פיט
כיריים פיט

כמה עולה אי?

מחיר האי הוא פי שתיים עד שלשה  ממחיר  ארונות מטבח תחתונים. הסיבה לכך היא שכל ארון באי דורש חזית משניים או שלשה כיוונים. גם המשטח של האי עולה פי 2 ממחיר משטח רגיל. מחיר המשטח מחושב למטר אורך ברוחב עד -70 ס"מ. איים כמעט תמיד רחבים יותר, מה שגורם להכפלת מחיר השיש.

מחיר האי תלוי גם בעיצוב. ככל שיש יותר פרטים מיוחדים כגון- רגליים, קושרות, סוקל מעוצב,  אביזרים וקישוטים, דפנות שיש-  תג המחיר עולה.

 

אם אתם רוצים לעצב  מטבח עם אי מיוחד, אי שיהפוך להיות ה- מקום בבית, אנחנו צריכים להיפגש….