אי במטבח – כל מה שצריך לדעת

אם אתם קוראים את המדריך הזה סימן שאתם רוצים אי במטבח החדש שלכם. צודקים, אי במטבח זה כייף אמיתי, אבל יש מקרים בהם הכנסת אי גורמת יותר נזק מתועלת.

מתי כדאי לוותר על האי?

אם החלל שלכם מאוד צר או קטן ותתעקשו להכניס בו גם אי וגם פינת אוכל אתם עלולים לסבול ממעברים צפופים ותחושת עומס ויזואלי מכביד.  במקרים כאלה, עדיף לדעתי, לוותר על אחת משתי הפונקציות- האי או פינת האוכל.

אם יש מרפסת גדולה או חצר בהם ניתן לארח, שווה לוותר על פינת האוכל לטובת אי גדול נח ומרשים.

אם אין, אני ממליצה לכם לוותר על האי ולתכנן פינת אוכל גדולה ונוחה במרכז/בסמוך למטבח.

ובכל מקרה אני מציעה לעשות תכנית עם אי ובלעדיו, להסתכל על ההדמיות, לדמיין אתכם מתנהלים בבית, וההחלטה הנכונה לכם תגיעה מעצמה… (מוזמנים להתרשם מתהליך עיצובי של מטבח בו הלקוחות החליטו בסופו של דבר לוותר על האי – המטבח של נעה) 

אי במטבח- למה זה טוב?

  • יעילות בתפעול הארוחות – כשאוכלים בתוך המטבח, סמוך למקרר לתנור ולכיור, יותר קל להגיש, ולחסל, יש הרבה פחות לנקות, ויותר זמן לנוח.
  • כי פינת האוכל נועדה לשבת וחגים – ואם רוצים להשאיר את שולחן השבת נקי ומצוחצח, אז ברור שהבחירה הטבעית היא  להעביר את ארוחות היומיום לאי במטבח.
  • גיוון אפשרויות הישיבה – ישיבה גבוהה  מספקת זווית ראיה אחרת וחווית אכילה שונה. נחמד שיש אפשרות לגוון.
  • שטח נוסף לבישול/אפיה – מי שאוהב להכין עוגיות עם הילדים, לפתוח בצקים, לבשל בפעם אחת לכל השבוע, או לבשל עם החברות יחד, יהנה ממשטח עבודה גדול ורחב על האי.
  • בישול עם הפנים אל הבית – אי שיש עליו כיור וכיריים, או לפחות אחד מהם, מאפשר לנו לבשל ועדיין להיות חלק מהנעשה בבית תוך כדי הבישול. אם יש אורחים בסלון אנחנו לא נפסיד את כל הכייף, ואם זה הילדים הקטנים, נוכל במקביל לבישול להשגיח שדבר לא ישתבש.
  • חציצה בין המטבח לסלון – בחללים פתוחים, בהם המטבח פינת האוכל והסלון ביחד, האי יוצר חציצה אסטטית בין הבלאגן במטבח ליתר הבית.
  • אחסון – באי ניתן להכניס הרבה מגירות (שהן שיטת האחסון הנוחה ביותר) והמון כלים.
  • משטח הגשה – למי שמרבה לארח בבית, אין כמו אי גדול עליו ניתן להניח את האוכל ולאפשר לאורחים להנות מבופה בייתי.

איך מתחילים לתכנן אי?

בדקו עם עצמכם מה הכי חשוב לכם: לאכול על האי, לבשל על האי או להוסיף לעצמכם מגירות לאחסון.

ברור שתרצו להינות מכל היתרונות, אבל נדיר למצא חלל כה גדול שניתן להכניס בו אי שעונה על כל הפונקציות בצורה ראויה.

אי אכילה

אם לדוגמה חשוב לכם לאכול את מרבית ארוחות הבית על האי, וודאו שסידורי הישיבה מאפשרים זאת. הכינו מקומות ישיבה כמספר בני המשפחה לפחות, ומקמו את הכיסאות כך שתוכלו לשוחח ולהסתכל זה לזה בעיניים בזמן הארוחות. (גם אם זה יותיר לכם הרבה פחות אחסון באי).

אי בישול

אם חשוב לכם יותר לבשל על האי, אני ממליצה להתעקש ששטח הבישול בין הכיור לכיריים יהיה רחב מספיק כדי שהבישול יהיה נח, ולקבל את העובדה שארוחות תקיימו בפינת האוכל…

אי אחסון

כשהמטבח קטן מלהכיל את כל הכלים, כשאין בו מזווה או מספיק ארונות עליונים, אי הכולל מגירות גדולות הוא פתרון מצוין. 

משהבנו מה אנחנו רוצים אפשר להמשיך לשלב השני- התכנון

השתדלו לתכנן אי גדול ככל האפשר, איים קטנים נראים ומתפקדים לא משהו.

איך תדעו מה גודל האי המתאים לכם?

בתכנון האי צריך לדאוג שיהיה לכם נח לשבת ולאכול, שתוכלו לעבור בקלות מכל צדדיו, שמרחב הבישול יהיה מספק,  גם כשיושבים על האי. ושהפתיחה של המגירות והמקרר תתאפשר בכל מצב.

הנה המפתח שמשמש אותי לחישוב גודל האי:

לכל יושב נדרשים 55-60 ס"מ של משטח אכילה (בהתאם לגדול היושב)

לכל יושב נדרשים 30-35 ס"מ פנויים של מרחב לרגליים (בהתאם לגובה היושב)

 

אם יש כיריים על האי וכיור במשטח מולו (או הפוך) אני ממליצה שהמרחק בין האי לארון מולו יהיה 90-105 ס"מ (תלוי בגודל וגובה המבשל ובעומק המקרר).

מרחק גדול מזה יגרום למעבר בין הכיור לכיריים להיות מעייף, ויוביל לליכלוך הרצפה בזמן הבישול

 

 

אם  הכיריים והכיור נמצאים על אותו המשטח, והישיבה היא מצידו החיצוני של האי, אני ממליצה להרחיק את האי  105-115 ס"מ. (תלוי בגודל וגובה המבשל בעומק המקרר ובמיקומו)

אם יושבים משני צידי האי כדאי להרחיקו לפחות 120 ס"מ. כדי שתוכלו לשבת בנוחות משני צידי האי גם כשמשהו פותח מגירה או מקרר במטבח.

למעבר נח בין אי לקיר דופן או רהיט אחר (שלא יושבים בו) מספיק 80-90 ס"מ.

אלו הן המידות המשמעותיות לתכנון. עכשיו כל שעליכם לעשות הוא לבחון אפשרויות הצבה שונות, ולמצא מהו האי הנכון לכם.

טיפים לתכנון אי מוצלח

אי ישיבה- אם אתם מתכננים לאכול ארוחות משפחתיות על האי, ישיבה בשורה היא ממש לא רעיון מוצלח. זה מונע תקשורת, ועלול אפילו לגרום לכם לאכול כל אחד לחוד. חבל, עיצוב פנים אמור להפוך את הבית למקום נעים ומחזק, עיצוב כזה גורר את הבית לחוויה מנוכרת.

השתדלו למקם את הכסאות זה מול זה ואם אפשר אז משלשה צדדים אפילו טוב יותר.

אי בישול- כדי שתוכלו לבשל בצורה נוחה ובטוחה אני ממליצה להרחיק את הכיור ו/או את הכיריים מקצוות האי לפחות 40 ס"מ. (כך אף אחד לא יתקל בטעות בידית של המחבת הרותחת, או יהפוך כלים שהוצבו לצד הכיור, בזמן שהוא חולף אל הסלון).

מאותה הסיבה אני ממליצה לא למקם יושבים במקביל לכיריים.

אם עשיתם אי בישול הכולל גם כיור וגם כיריים אני ממליצה בקיר הגבוהים ממולו להשאיר משטח עבודה נוסף להכנת קפה ולכל מכשירי החשמל- מתקן המים, המיקסר, מכונת הקפה והטוסטר…

אי אחסון- יש לי שני טיפים שיסייעו לכם להשיג יותר אחסון על האי.

  • מגירות עמוקות- מגירות בעומק 65 ס"מ (במקום 55 ס"מ) יעניקו לכם תוספת שטח אחסון משמעותית.
  • חלוקת מגירות שונה מיתר המטבח- כיוון שלא רואים את ארונות האי מבפנים יחד עם יתר ארונות המטבח אינכם חייבים להיצמד לשיטת האחסון שבחרתם למטבח. אפשר לשנות את גבהי המגירות ולהתאים אותם במדוייק למה שאתם מיעדים לאחסן בתוכן.

 

כמה עולה אי?

מחיר האי הוא פי שתיים עד שלשה  ממחיר  ארונות מטבח תחתונים. הסיבה לכך היא שכל ארון באי דורש חזית משניים או שלשה כיוונים. גם המשטח של האי עולה פי 2 ממחיר משטח רגיל. מחיר המשטח מחושב למטר אורך ברוחב עד -70 ס"מ. איים כמעט תמיד רחבים יותר, מה שגורם להכפלת מחיר השיש.

מחיר האי תלוי גם בעיצוב. ככל שיש יותר פרטים מיוחדים כגון- רגליים, קושרות, סוקל מעוצב,  אביזרים וקישוטים, דפנות שיש-  תג המחיר עולה.

אם אתם רוצים לעצב  מטבח עם אי מיוחד, אי שיהפוך להיות ה- מקום בבית, אנחנו צריכים להיפגש…. מחכה לכם.

שתף כתבה זו

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב print
שיתוף ב email
סגירת תפריט

גם בימי קורונה לא צריך להתפשר
על פחות מהמטבח הטוב ביותר