שיש קוורץ או פורצלן, מהו משטח העבודה האידיאלי?
החומר האידיאלי למשטחי עבודה – גרניט טבעי
אם יש לכם אפשרות כלכלית (תקציב גבוה או משטח קטן) לרכוש משטח שמחירו מעל 2,200 ₪ למ' ממליצה לכם ללכת על ה"דבר האמיתי". גרניט או קוורציט אשר נחצב מהטבע. גשו לאולם תצוגה (אני בדרך כלל הולכת עם לקוחותיי לשיש דן באזור התעשיה של פתח תקווה, יש שם מגוון עצום ואיכותי) ותמצאו פלטה שעושה לכם יפה בעיניים ונעים בלב. כיוון שמדובר בחומר טבעי, ומטבע הדברים יש שונות גבוהה בין חומר אחד למשנהו, וודאו עם נציג המכירות שהפלטה אכן עמידה ולא סופגת.מעבר למראה הייחודי והחד פעמי של הגרניט (כל פלטה מיוחדת ושונה) הוא מכניס הביתה אנרגיה של אלפי שנות כבישה בבטן האדמה. אמת החומר, שחודרת דרך העיניים ישירות אל הלב. ניתן ללטש את הגרניט ולקבל בכל רמת ברק שתבחרו – מבריק, משי, מט או טבעי.
יתרונות משטח גרניט טבעי – אפשר לשים עליו סירים רותחים, לא לדאוג מכתמים, גם אם שכחתם כוס יין או נשפך תבשיל עם כורכום. אפשר לעבד בכל דרך שרוצים – לקבל קנט מעוגל, מקור ציפור, כנף מטוס וכיור אינטגרלי. לא תראו חיבורים ולא תדעו מסדקים ונזילות.
למי לא מתאים משטח גרניט טבעי? למי שרוצה משטח חלק (ללא דוגמה) ואחיד, לבן חלק, דמוי בטון, טראצו או דמוי עץ. וכמובן אם התקציב אינו מאפשר.
קוריאן – למשטחים בצורות מיוחדות (כולל מעוגלות), וכיור אינטגרלי מושלם
אם מה שהכי חשוב לכם זה שהמשטח יראה מושלם ללא חיבורים קוריאן זה החומר. אם אתם רוצים רגל יורדת מעוגלת עליה לקיר מעוגלת כיור אינטגראלי מיוחד או אפילו משטח בצורה אמורפית- לכו על קוריאן. מדובר בחומר שניתן לעבד אותו בצורות רבות. הדבקת החומר מתבצעת באמצעות אותו החומר כך שלא רואים חיבורים כלל.
יתרונות הקוריאן – מעבר לגמישות בעיבודים הקוריאן הוא חומר אנטיבקטריאלי (ולכן מאוד שכיח במרפאות ובבתי חולים) וקל מאוד לנקות אותו באמצעות אקונומיקה. שיוף קל בנייר זכוכית מעלים שריטות קלות, ושיוף של איש מקצוע מחדש את החומר לחלוטין.
חסרונות הקוריאן
הנחה של כלים חמים יוצרת צלקת בחומר. מרבית הלקוחות שבוחרים בקוריאן יוצרים אזור הנחה מובנה במשטח, באמצעות פסי מתכת השתולים בו. תבלינים ומשקאות המונחים עליו משאירים כתמים. גרירת כלים יוצרת שריטות. ולכן נדרשת תשומת לב בשימוש ובתחזוקה.
למי לא מתאים קוריאן? למי שרוצה להשתמש במשטח העבודה בלי להיזהר, ולמי שמתבאס מביצוע טיפולים משמרים למשטח.
מה רב האנשים בוחרים?
החומרים הכי שכיחים בתעשיית המטבחים הם משטחי קוורץ (מה שרבים מכנים אבן קיסר על שם החברה הישראלית שהינה פורצת דרך ומובילה את התחום בעולם) ובחמש השנים האחרונות גרניט פורצלן. לאחרונה אבן קיסר פתחה מפעל ייצור גרניט פורצלן בהודו, ובכך הצטרפה ליצרניות גדולות בעולם המייצרות משטחי גרניט פורצלן – למינם, דקטון, אטלס, ניאוליט, אינלקו, אינפיניטי.
מהם ההבדלים בין הקוורץ לבין הגרניט פורצלן?
הרכב החומר – הקוורץ הוא full body, כלומר שמכל צדיו, גם בקנט וגם בחלק האחורי הוא נראה חומר. גרניט פורצלן הוא פלטה מודפסת. הקנט בדרך כלל חלק ובחלקו האחורי בד"כ מודבקת רשת לחיזוק. משמעות הדבר שאם יש לכם פלטה שיורדת לרצפה והיא חשופה מצידה הפנימי אם תבחרו בקוורץ תוכלו ללטש את המשטח גם מצידו הפנימי ואם תבחרו גרניט פורצלן תצטרכו להדביק שתי פלטות גב אל גב.
עובי החומר – מרבית הקוורצים מגיעים בעובי של 2 ס"מ. פלטות גרניט לרב בעובי 1.2 ס"מ. (יש חברות שמייצרות דגמים מסוימים גם בעובי 2 ס"מ) משמעות הדבר -אזורים בהם הפלטה "מרחפת" ללא תמיכה מתחתיה, כמו אזור הישיבה באי, הם אזורים רגישים לשבירה, ולכן עדיף להשתמש בפלטה עבה יותר.
עמידות לחום – קוורץ עמיד עד 180 מעלות. גרניט פורצלן לא רגיש כלל לחום ולקור. ובקיצור סירים רותחים ותבניות מהתנור אפשר לשים חופשי על גרניט פורצלן. על קוורץ תדרשו לשים תחתית/ מגבת מתחתיהם.
עמידות לכתמים – החומרים המכתימים ביותר השכיחים בשימוש במטבח הם כורכום, יין קפה, סלק ופירות יער. את כולם ניתן בסופו של דבר להוריד מכל משטח אם מתאמצים ומשתמשים בחומרי הניקוי המתאימים. אבל אם לא רוצים לעבוד בזה אז עדיף לבחור גרניט פורצלן. חומר שלא סופג כתמים ומתנקה בקלות. קוורץ הוא קצת יותר רגיש להכתמה ואם בחרתם קוורץ אז עדיף מבריק, שהוא קל לתחזוקה מאשר המט.
עמידות לשריטות- על גרניט פורצלן מט תוכלו לחתוך סלט (ללא קרש חיתוך) מבלי לחשוש. גרניט פורצלן מבריק לעומת זאת מאוד רגיש וכל שריטה בולטת לעין.
עמידות לשבירות – שבירות במשטחי קוורץ נדירות מאוד ורב השבירות ניתנות לתיקון . שבירות בגרניט פורצלן שכיחות הרבה יותר. (פלטה שנשברה בהתקנה אמורה להיות מוחלפת ע"י המעבד ללא ויכוח)מרבית השבירות קורות באזורים רגישים בהם הפלטה ללא תמיכת ארון מתחתיה או ליד המדיח, אזור רגיש ש"חוטף מכות" של סירים וכלים. קשה מאוד לתקן גרניט פורצלן בצורה מושלמת. וזאת הסיבה העיקרית שאני מסתייגת מהבחירה בו.
גודל הפלטה – מרבית הקוורצים בגודל 305/144 (יש דגמים בגודל ג'מבן- 334/164) הפורצלן מגיע במידות 320/160 (אבן קיסר, חברות אחרות 2-5 ס"מ גדול או קטן יותר). משמעות הדבר- מבחינה אסטטית אנו שואפים למשטחים ללא חיבורים. מבחינה כלכלית אנו שואפים לנצל כמה שיותר חומר מכל משטח. לפעמים בחירה בפלטה גדולה יותר מאפשרת לנו לעשות אי גדול ו/או שיש עמוק יותר מבלי להכפיל את מחיר החומר.
תכלס' איך בוחרים?
- משטח עבודה לתקציב מוגבל – עדיף קוורץ מהסדרות הזולות (עד 1200 ₪ למ)
- משטח עבודה עם קנט עבה או עיבוד מיוחד– רק קוורץ. לא ממליצה לעשות קנטים בגרניט פורצלן כיוון שזה מגדיל את הסיכון של שברים בקצוות.
- משטח עבודה לבן חלק – גרניט פורצלן מט / קוורץ מבריק (הלבן של סיליסטון מניסיוני קצת יותר עמיד לכתמים מאשר אבן קיסר)
- משטח עבודה עם גידים דמוי קררה מט – עדיף גרניט פורצלן
- משטח עבודה עם גידים דמוי קררה מבריק – עדיף קוורץ.
- משטח עבודה דמוי בטון – סדרת הבטון של אבן קיסר מהממת ביופיה (לדעתי) אולם היא מאוד לא נוחה לתחזוקה. אם המטבח לא באמת פעיל לכו על זה. אם אתם אשכרה מבשלים עדיף גרניט פורצלן.
- משטח עבודה דמוי עץ – יש רק בגרניט פורצלן. (אני אוהבת את הדגם של למינם).
- רוצים כיור אינטגרלי? לדעתי עדיף במשטחי קוורץ.
- רוצים חזיתות ומשטח מאותו החומר? לדעתי עדיף מגרניט פורצלן (יש דגמים שניתן לקבל ב 4/6 מ"מ שמתאים לחיפוי חזיתות)
ניסיתי לפשט את מורכבות המידע ככל יכולתי, אם התבלבלתם ואתם רוצים יד מכוונת אני כאן